Kernkwadranten van Ofman

Kernkwadranten van Ofman

 

Wil je weten wat je sterke en zwakke punten zijn en wil je conflicten kunnen analyseren om tot een oplossing te komen? Dan kan inzicht in je kernkwaliteiten en kernkwadranten je goed helpen. Daniel Ofman heeft hiervoor de methodiek Kernkwadrant van Ofman ontwikkeld. Het is een methodiek die je leert je eigen kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën ontdekken én die van anderen. In het kwadrant wordt de onderlinge samenhang tussen de vier onderdelen van de methode zichtbaar.

Het model geeft geen beschrijving van een persoonlijkheids-type. Het is geen test. Alles wat er uit het model komt, is gebaseerd op jouw eigen praktijkervaring.

Kernkwaliteit

Kernkwaliteiten zijn aangeboren eigenschappen die tot de kern van iemand horen. Ze maken je tot wat je bent; het geeft je kleur. Het zijn ook de positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen als ernaar gevraagd wordt.

Iedereen heeft vier of vijf kernkwaliteiten die hij vaak onbewust dagelijks gebruikt. Als je in werk en leven je kernkwaliteiten goed kunt inzetten, dan zit je in je kracht.

Valkuil / Vervorming

Iedereen heeft volgens Ofman een aantal van deze kernkwaliteiten, maar sommige van deze kernkwaliteiten zijn zo sterk aanwezig dat ze juist je valkuil worden. Anderen ervaren het dan vaak als een slechte eigenschap. Iemand die flexibel is, kan bijvoorbeeld neigen naar chaotisch gedrag. Een valkuil is dus een karaktereigenschap die een doorgeschoten vorm is van een kernkwaliteit en wordt ook wel vervorming genoemd.

Uitdaging

Het tegenovergestelde van iemands valkuil is iemands uitdaging. Een uitdaging is een leerpunt en zorgt ervoor dat de kernkwaliteit ook echt een kwaliteit blijft en niet een valkuil wordt. Uitdagingen houden dus kernkwaliteiten in evenwicht omdat ze altijd het positieve tegenoverstelde zijn van de valkuil. De uitdaging bij de valkuil ‘overmoed’ kan dus ‘voorzichtigheid’ zijn. Iemand met lef zou dit dus goed kunnen combineren met voorzichtigheid om niet overmoedig te worden.

Allergie

Een allergie is een eigenschap waar je je enorm aan ergert bij een ander; allergisch voor bent. Meestal ben je allergisch voor een teveel van je uitdaging. Dat wat de ander uitvergroot, heb jij in gepaste vorm vaak te leren. Het is een teveel van je uitdaging.